Een bijzondere bestemming met een bijzondere reisgenoot. Deze keer ga ik namelijk met mijn mam op reis en we gaan naar Tel Aviv!
Na een comfortabele vlucht vanaf Eindhoven Airport komen we aan het begin van de avond aan in Tel Aviv. Na een strenge controle, het blijft Israël, staat onze transfer naar het hotel klaar.

We worden heel vriendelijk ontvangen in The Market House. Dit hotel ligt in het oude gedeelte, Jaffa, van Tel Aviv. Nadat we onze koffers in de kamer hebben gezet gaan we op zoek naar een goed restaurant, want we hebben trek gekregen. Al snel vinden we een Italiaans restaurant en genieten we van een heerlijke maaltijd.
Terug in het hotel nemen we nog een lekker glaasje wijn, voordat we ons bed induiken.

Dag 2: fietsen

We starten de dag met een fietstour door Tel Aviv onder begeleiding van een gids. Een fietstour mag zeker niet ontbreken op je to-do list wanneer je in Tel Aviv bent. Fietsen is enorm populair onder de inwoners en toeristen van deze stad. De kleurrijke boulevard nodigt uit om heerlijk over te fietsen. Daarnaast is ook Yarkon Park, dat bijna net zo groot is als Central Park in New York, de perfecte spot om de fiets te pakken. Met meer dan 150 kilometer aan fietspad is fietsen comfortabel, veilig en leuk. We sluiten bewust aan bij een fietstour, want op deze manier zie je zoveel mogelijk van de stad en haar highlights.
Zo fietsten we langs:
* Yarkon Park
* Yarkon rivier
* Het oude treinstation
* Suzanne Dellal Centre voor dans en theater
* Rothschild Boulevard
* Het strand
* Rabin’s plein
* Prachtig uitzicht over Jaffa (oude centrum)
* Neve Tzedek buurt
* De haven
* Ben Gurion museum

Na de fietstour hebben we heerlijk geluncht en genoten van de zon.
’s Middags hebben we rustig aan gedaan en op ons gemak rondgewandeld in de stad. Ook vandaag hebben we weer heerlijk gegeten en afgesloten met een drankje in het hotel.

Dag 3: wandelen

Vandaag gaan we Tel Aviv te voet verkennen.
We beginnen in de wijk Jaffa. Het oude gedeelte Jaffa, in het zuiden van de stad, is zeker de moeite waard om te bezoeken. In deze hoek aan de mediterrane zee ontvlucht je een beetje het moderne en hippe Tel Aviv. Vanaf een uitkijkpunt op Gan Ha Pisga, nabij het Jacobs Dream monument, heb je een mooi panoramisch uitzicht over de stad.

In de kleine, smalle straatjes van Jaffa zitten kunstenaars te werken in hun galerie. Je kunt hier vrij binnenlopen om hun werk te bekijken of om de kunstenaars aan het werk te zien. Iedere galerie heeft zijn eigen uitstraling, die ondersteunt wordt door de mooi opgeknapte, oude gebouwen, waarin ze zich bevinden.  In een aantal van deze gebouwen zijn ook spullen gevonden tijdens opgravingen. Deze worden tentoongesteld in een aparte ruimte van de galerie. Een extra reden om zo af en toe dus eens bij een galerie naar binnen te stappen.

Op de vlooienmarkt wordt alles verkocht wat je jezelf maar kunt voorstellen. Van tweedehands kleding tot snuisterijen en alles daar tussenin. Zodra je iets verder doorloopt over de Shuk Ha Pishpishim kun je in de omliggende straten ook antiek-, legerdump-, en tapijtwinkeltjes ontdekken. Loop eens naar binnen en laat je verbazen door de hoeveelheid spullen die 1 winkel kan verkopen. Onderhandelen hoort erbij in Tel Aviv, dus leef je uit in de winkeltjes (of kijk naar iemand die het doet, wanneer je zelf niet goed durft).

Veel van het openbare leven speelt zich af op straat. Inwoners zitten op de stoep spelletjes te spelen, verkopers proberen je hun heerlijke hapjes te slijten en overal kom je markten en kleine winkeltjes tegen.
Op de Levinskymarkt staan vooral specerijen kraampjes. De omliggende straten stralen van de straatkunst en om de haverklap kom je een atelier tegen.
In de wijk Florentine, waar we naartoe zijn gelopen na ons bezoek aan Jaffa, struikel je bijna over de hip ingerichte barretjes en cafés met de heerlijkste speciaalbiertjes en jazzoptredens.

We vervolgen onze wandeltocht naar de wijk Neve Tzedek. Neve Tzedek is één van de bekendste wijken van de stad, vanwege het feit dat het één van de oudste delen van de stad is. De wijk is ontstaan doordat mensen het te druk vonden worden in Jaffa en op zoek gingen naar een nieuwe plek om te wonen. De wijk raakte met de opkomst van het ‘grote’ Tel Aviv in verval, waarna het in de jaren ’80 uitgebreid gerenoveerd werd. Nu is het een kleine oase in de grote stad, vol verborgen plekjes en straatjes. Het was alsof ik weer even in Panningen rondliep, want het voelde vaak als een dorp in plaats van een grote stad.

Dag 4: Jeruzalem

Naar deze dag heb ik echt uitgekeken: we gaan naar Jeruzalem!
We moeten vroeg uit de veren. Om 6.30 uur verzamelen we bij het ophaalpunt voor onze dagtour naar Jeruzalem, Bethlehem en de Dode Zee. Dit wordt een dag met heel veel indrukken….

Mijn enthousiasme bleek terecht te zijn, wat is Jeruzalem een fantastische stad. De wirwar van straatjes, de heerlijke geuren van kruiden en koffie, traditioneel geklede Joodse mensen, de straatmuur en het gekrioel van de hoeveelheid mensen, wat je goed kunt zien vanaf de stadsmuur, ik heb mijn ogen uitgekeken.
Wij waren maar één dag in Jeruzalem, maar je kunt jezelf hier makkelijk een week vermaken. Er is zoveel te zien, dat het soms ook overweldigend kan zijn.

In het vrouwengedeelte bij de Klaagmuur

Het sociale leven is heel bijzonder door de Sabbat. Wij waren daar tijdens de Sabbat en de hele stad lijkt te slapen van vrijdagavond tot en met zaterdagavond. In het Jodendom is het namelijk verboden om te werken tijdens de Sabbat. Dus winkels en restaurants zijn dicht, trams rijden niet en de stad lijkt uitgestorven. Bijzonder om mee te maken en vooral om het verschil te zien met de anderen dagen, waarop de stad bruist zoals alleen een metropool dat doet.

Menorah

Misschien wel de leukste must-do tijdens een stedentrip Jeruzalem is het struinen door de souks. Een wirwar van straatjes vol Arabische winkeltjes, koffiehoekjes, keramiek, groenten en fruit en… wat eigenlijk niet? Als je van fotograferen houdt, kun je hier genoeg onderwerpen vinden. Op elke straathoek gebeurt weer iets anders. In tegenstelling tot andere Arabische steden zijn de verkopers hier over het algemeen vriendelijk, niet opdringerig. Dat maakt dat je op je gemak rond kunt kijken. Ben je op zoek naar een souvenir? Ook dan is dit the place to be!

Zie je het kruis op de muur? Op deze plek begon de kruistocht van Jezus en deze eindigt bij de kerk waar hij nu begraven ligt.

Na Jeruzalem gaan we naar Bethlehem. Tijdens een excursie van een halve dag ontdekken we de hoogtepunten van Bethlehem. Dit wordt mijn eerste bezoek aan bezette gebieden en dat is stiekem best een beetje spannend. De rit van Jeruzalem naar Bethlehem is maar acht kilometer, maar de bus vanaf het busstation bij de Damascus Gate doet er anderhalf uur over. De security check tussen Israël en Palestina kost tijd, veel tijd.

Bethlehem

Het hoogtepunt van de excursie is een bezoek aan de geboortekerk in Bethlehem. In de geboortekerk is het aansluiten in de rij, want dagelijks trekken duizenden toeristen naar de kerk. Soms moet je uren wachten voordat je het steile trapje mag afdalen. Daar, onder een ster met 14 punten, kun je de geboortegrond aanraken. Van deze plek wordt gezegd dat Jezus er geboren is.

Geboortekerk in Bethlehem

De laatste stop vandaag is de Dode Zee. Deze bijzondere plek ligt 400 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen punt op aarde. Dat is wel iets anders dan de paar meter onder NAP waar we in Nederland mee te maken hebben.
Het water in de Dode Zee verdampt in snel tempo. Schattingen zijn dat het meer over 30 jaar compleet opgedroogd is, ondanks dat het nu nog 1.000 km2 groot is.
Het terugtrekkende water zorgt ervoor dat gebouwen instorten, omdat de onderliggende grond uitgedroogd raakt. Omdat er weinig water in de buurt is, wordt de Dode Zee niet aangevuld. Het feit dat er bijna geen regen valt, helpt natuurlijk ook niet mee.

Uitzicht over de Dode Zee

Ik had graag ervaren hoe het is om te zwemmen in de Dode Zee, maar het was er tijdens ons bezoek zo druk, dat we daar vanaf gezien hebben.

Dag 5: het zit er weer op…

Vandaag is alweer onze laatste dag in Tel Aviv. Na een lekker ontbijtje gaan we nog even naar Jaffa om heerlijk te slenteren door de smalle steegjes. Met iedere bocht die we nemen wacht ons weer een verrassing.
We lunchen in Jaffa en genieten ’s middags nog even van de laatste zonnestralen op het strand.

We hebben intens genoten van Israël, een zeer boeiend land met vriendelijke mensen en we hebben ons er veilig gevoeld!