Huh, wat? Ja, slow-travel. Een vorm van reizen die flink in opkomst is en samenhangt met steeds bewuster willen leven en daarmee ook bewuster willen reizen. In deze blog vertel ik je waar deze trend vandaan komt en hoe zo’n slow-travel vakantie eruit kan zien.
Waar komt slow-travel vandaan?
Slow-travel is eigenlijk een soort tegenbeweging. Een beweging tegen massatoerisme, tegen zoveel mogelijk zien op 1 dag, tegen vervuilende vliegreizen en tegen vlug-vlug-vlug.
Laat ik voorop stellen dat iedereen zijn voorkeur mag hebben, jouw droomvakantie is niet hetzelfde als die van je buurman en dat is maar goed ook. Wat ik je wil meegeven in dit blog is puur en alleen dat het ook anders kan dan je wellicht gewend bent. Zelf ben ik deels slow-traveler en dat bevalt prima.
Wat is slow-travel?
Slow-travel is letterlijk vertaald langzaam reizen. Dit houdt in dat je langer op 1 plek blijft, dat je ’tragere’ en minder vervuilende vervoersmiddelen kiest zoals auto, trein of camper, dat je de lokale cultuur ontdekt, dat je buiten de toeristische paden gaat en ga zo maar door.
Je neemt de tijd om te reizen, waardoor je meer ervaart dan wanneer je snel-snel langs alle toeristische highlights rent en achteraf denkt: wat heb ik ook alweer gezien? Doordat je de tijd neemt om te reizen kun je ook makkelijker afwijken van je plan. Is het vandaag slecht weer, dan ga je morgen. Is je retourticket volgende week goedkoper, dan blijf je nog een week. En zo kun je meer en meer je eigen plan trekken op vakantie, dan dat je het laat bepalen door de reisleiding.
Doordat je de tijd neemt om te reizen maak je ook echt kennis met de lokale bevolking. Je ontdekt hoe ze leven en werken, je hoort hoe ze over dingen denken en soms sluit je vriendschappen voor het leven. De echte slow-travelers eten graag bij de mensen thuis, logeren in lokale accommodaties, en nemen lokaal vervoer naar de volgende bestemming.
Je dompelt je onder in de lokale cultuur en dat brengt veel mensen meer rust, meer een vakantiegevoel, meer loskoppeling van je dagelijkse leven, dan een week op een strandbedje liggen. En nogmaals, dat zal echt niet voor iedereen gelden, maar hé, je moet alles een keer proberen, toch?
Voorbeelden van slow-travel
Wat te denken van een rondreis door Sri Lanka in een tuk-tuk? Een tocht door Amerika in een camper? Een treinreis langs Europese steden? Van hut naar hut met de auto door Scandinavië trekken? Een stedentrip van 2 weken in plaats van een weekend? Bij mensen thuis logeren in Cuba?
Er is van alles mogelijk en dat is ook het mooie van slow-travel. Je hebt nog meer ruimte om de reis in te delen naar jouw wensen en ook daarvoor ken ik natuurlijk de beste adresjes 😉
Wat vind jij van slow-travel?