Relaxed je vakantie beginnen

Je kijkt de minuten op de klok weg. Nog een uurtje werken en dan is het zover: VAKANTIE!! Hier kijk je al maanden naar uit, even helemaal niks. Samen met je partner, vrienden of gezin op vakantie om uit te rusten, nieuwe landen te ontdekken of heerlijk te relaxen aan het zwembad.

Hoe je ook op vakantie gaat, voorbereidingen treffen moeten we allemaal. Jij bent al goed begonnen, want je reis is geboekt bij een zelfstandig reisadviseur, dus dat kan alvast niet meer misgaan. Maar dan…
De koffers moeten ingepakt worden, de huisdieren weggebracht, de auto in orde gemaakt, het huis opgeruimd en ga zo maar door. In dit blog deel ik 10 tips om relaxed je vakantie te beginnen. 5 voor wanneer je met de auto reist, 4 voor de vliegende lezers en 1 algemene, maar super belangrijke, tip voor iedereen.

1. De auto zelf

Zeker als je een lange rit voor de boeg hebt is het belangrijk om je auto vooraf te laten controleren. Plan een kleine beurt in bij je garage en ga veilig op weg. Veiligheid is erg belangrijk en hier moet je een aantal voorbereidingen voor treffen. Zorg voor felgekleurde hesjes met reflectiestrepen, een gevaren driehoek en een reservewiel. Daarnaast zijn er per land verschillende dingen verplicht om bij je te hebben in de auto. Op de site van de ANWB kun je dit makkelijk vinden.

2. Meenemen onderweg

Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Zeker wanneer je in een drukke periode op vakantie gaat weet je nooit hoe lang je in een file vast komt te staan. Je wilt op zo’n moment niet afhankelijk zijn van de tankstations langs de snelwegen, maar zonder problemen een aantal uur kunnen overbruggen.
Wanneer je plek hebt in je auto is een reiskoelbox een uitkomst. Deze sluit je aan op de 12 Volt aansluiting van de auto en zo blijft je eten en drinken lekker koel in de zomerse temperaturen. Kijk bij Bol.com maar eens naar de mogelijkheden.
Rijd je ’s nachts? Denk dan aan een dekentje en een kussen. Je kunt dan heerlijk wegdoezelen. Maak hierover wel afspraken met de bestuurder! (zie tip 5)

3. Entertainment onderweg

Wanneer je met jonge kinderen reist is entertainment voor op de achterbank onmisbaar. Je kunt een organizer aan de voorstoel(en) bevestigen en daar kan al een heleboel in. Denk aan een tablet (zorg dat hij opgeladen is voor vertrek), een drinkfles, een boekje en wat speelgoed.
Je kunt natuurlijk ook leuke autospelletjes doen, zoals rode auto’s tellen, achterbankbingo of ‘ik ga op reis en neem mee’.
Ook als je niet met kleine kinderen reist kan de verveling toeslaan bij de medepassagiers. Neem een boek mee, goede muziek of ga het gesprek met elkaar aan aan de hand van een serie vragen. Ik kwam deze lijst tegen 😉

Autostoel-organizer voor de jonge passagiers

4. Vertrektijd

De meeste mensen gaan van zaterdag tot zaterdag op vakantie. Dat merk je direct op de snelwegen. Als het mogelijk is kun je het beste kiezen voor een andere reisdag. Je vertrekt bijvoorbeeld op vrijdag en plant een overnachting in. Je kunt er ook voor kiezen om de massale snelwegen te vermijden en via lokale wegen te rijden. Je doet er langer over, maar je komt de meest prachtige plekjes tegen én je bespaart jezelf de tol (en de wachtrijen bij de poortjes). Ook over het vakantieverkeer in Europa geeft de ANWB veel informatie.

Dit wil je dus vermijden onderweg.

5. Veiligheid onderweg

Aangezien je niet wilt omdraaien voordat je überhaupt je vakantiebestemming bereikt hebt, is het belangrijk om veilig op weg te gaan. Dat is al begonnen bij tip 1, namelijk zorgen dat de auto in orde is en dat je een aantal veiligheidsmaatregelen neemt: veiligheidshesjes in de auto, reservewiel, gevarendriehoek en wat er eventueel verplicht is in het land waar je doorheen of naartoe reist.
Als bestuurder is het belangrijk dat je iedereen veilig naar de plaats van bestemming brengt. Plan op tijd pauzes in, zodat je de benen kunt strekken en even een frisse neus kunt halen. Als het kan wissel je af als bestuurders. Ook voor (jonge) kinderen is het erg fijn om zich even te kunnen bewegen.

In de zomer is het ook fijn om goede zonbescherming te hebben voor de passagiers op de achterbank. Er zijn verschillende soorten zonneschermen te krijgen, maar ouderwets een theedoek tussen de raam klemmen werkt nog steeds prima.

6. Je koffer

Wat neem ik wel mee en wat laat ik thuis? Zeker voor vrouwen is dat de ultieme vraag wanneer ze hun koffer inpakken om op vakantie te gaan. Bedenk vooraf wat je gaat doen op vakantie. Lig je 8 dagen op het strand, dan heb je meer aan 3 bikini’s dan aan 10 verschillende outfits. Ga je veel actieve excursies doen, zorg voor sportkleding en goede schoenen.
Handig is ook om te weten kilo bagage je mee mag nemen. Dat dwingt je wellicht al om keuzes te maken. En bedenk, op je vakantieadres kun je ook wassen of leuker nog, iets nieuws kopen.
Je koffer herkenbaar maken is mijn volgende slimme tip. Er rollen honderden koffers over de bagageband, zorg ervoor dat die van jou eruit springt. Kies er eentje met een felle kleur, plak er stickers op, hang lintjes aan het handvat, gebruik een herkenbare kofferband (blijft je koffer meteen goed dicht) of laat er eentje maken met een foto van jezelf erop, of je hond 😉

Deze is te bestellen bij Bol.com

7. Je handbagage

De regels rondom je handbagage zijn streng geworden. Er zitten restricties aan het formaat van de handbagage en wat er allemaal in mag. Op de site van Schiphol staat duidelijk uitgelegd wat allemaal wel en niet mag.

Een aantal slimme tips voor in je handbagage:
> brillenkoker en/of lenzendoosje, zodat je onderweg kunt wisselen tussen bril en lenzen of je bril af kunt zetten, zodat je een dutje kunt doen.
> slippers, voor als je naar een warm land gaat en daar midden op de dag aankomt. Je kunt dan meteen je warme, dichte schoenen uitdoen.
> setje kleding, vanwege dezelfde reden als de slippers of als je een pechvogel bent en je koffer kwijt raakt. Je hebt dan in ieder geval 1 setje schone kleren.
> oordopjes voor in het vliegtuig, zodat je gebruik kunt maken van de radio of het televisieschermpje. Op langere vluchten heb je een persoonlijk schermpje en kun je zelf bepalen wat je kijkt.
> medicijnen met eventueel de papieren van de arts.
> natuurlijk je paspoort, reispapieren, portemonnee en telefoon.

8. Het vliegveld

Geduld, dat is wat je nodig hebt op een vliegveld. Vaak moet je uren voor je vlucht aanwezig zijn en het wachten duurt dan lang. Gelukkig kun je genoeg doen om de tijd snel voorbij te laten gaan.
Met alle streamingdiensten van tegenwoordig kun je bijvoorbeeld een aantal afleveringen van je favoriete serie kijken. Je kunt een goed boek lezen. Je kunt rondstruinen in alle winkeltjes en profiteren van tax free shoppen. Je kunt genieten van een heerlijke kop koffie, een verfrissend biertje of een lekker hapje eten. Je kunt muziek luisteren. Je kunt wandelen door de vertrekhallen. Je kunt geintjes uithalen op de lopende band en dat filmen. (zonder dat iemand daar last van heeft natuurlijk). Met een beetje creativiteit vliegen de minuten voorbij!

Daar kun je natuurlijk ook je dutje doen 😉

9. Tijdens de vlucht

Ik gaf al aan dat oordopjes meenemen een goed idee is. Je kunt dan gebruik maken van het entertainment dat aangeboden wordt. Je kunt natuurlijk ook een dutje doen of een boek lezen.
En dan is het wachten tot je landt op je bestemming. Vliegen is een prachtige manier om de hele wereld te kunnen bereizen, maar het vraagt wel veel van je geduld en je zitvlees. Het is namelijk vooral heel veel zitten en wachten.

10. Niet vergeten!

Als laatste een kort checklist van de belangrijkste dingen die je ECHT bij je moet hebben:
– paspoort van alle reizigers
– reispapieren
– contant geld, pinpas en/of creditcard
– telefoon
Natuurlijk zijn er veel meer dingen nodig, maar met deze 4 items kun je alles regelen wat er nodig is.

Ik wens je een relaxte vakantie toe!