Op vakantie tijdens Covid-19

Niet de meest aantrekkelijke titel voor een blog, maar wel heel relevante informatie in de huidige tijd.
We leven al maanden in een vreemde samenleving. Ondanks dat alles langzaam weer normaal wordt geldt dat in mindere mate voor reizen naar het buitenland. In deze blog neem ik jullie mee op mijn reis naar Portugal tijdens Covid-19.

Vertrek

Laat ik beginnen met te zeggen dat reizen tijdens Covid-19 heel goed te doen is naar landen waar code geel geldt. Je bent vrij om ook naar andere gebieden te reizen, maar dan geldt een quarantaine-verplichting bij aankomst en/of terugkomst.

Voordat je kunt vertrekken moet je iets meer doen dan alleen je koffer inpakken en checken of je paspoort nog geldig is. Voor alle bestemmingen moet je een gezondheidsverklaring invullen en kunnen laten zien en je hebt mondkapjes nodig. Als jouw reisadviseur zorg ik er natuurlijk voor dat jij precies weet aan welke eisen je moet voldoen wanneer je op vakantie gaat. Aangezien dit per gebied kan verschillen ga ik daar nu niet verder op in.

Op de luchthaven

Samen met mijn collega Colinda vertrokken wij vanaf Rotterdam-The Hague Airport. De wachttijden vallen momenteel nog reuze, maar die zullen toenemen naarmate meer mensen op reis gaan. Ook dat is natuurlijk niets anders dan tijdens een eerdere zomervakantie.

Waar je wel rekening mee dient te houden is dat je op verschillende plekken op de luchthaven verplicht bent om een mondkapje te dragen: tijdens het inchecken, bij de security-check, voor en tijdens het boarden en tijdens de vlucht. Ik merkte zelf dat ik heel snel gewend was aan het dragen van een mondkapje. Het kan ook voorkomen dat je een temperatuurcontrole krijgt.

Je kunt voor je vertrek een aantal dingen doen om de wachttijd in te perken, zoals online inchecken en eventueel je stoel reserveren. Naast dat je sneller door kunt lopen op de luchthaven, verklein je het aantal contactmomenten.

Het meenemen van handbagage in het vliegtuig is ook anders dan voorheen. Niet iedere luchtvaartmaatschappij laat bijvoorbeeld trolleys toe in de cabine. Deze moeten dan, al dan niet tegen vergoeding, worden ingecheckt in het bagageruim. Natuurlijk vertel ik jou wat in jouw situatie de geldende richtlijnen zijn.

Het boarden verloopt per zone. Door het gefaseerd in-, en uitstappen duurt het langer, maar gebeurt het wel heel veilig. Iedere zone wordt apart opgeroepen en dan mag je instappen. Het uitstappen verloopt op dezelfde manier.

We zijn er!

Ook op de luchthaven van aankomst is het dragen van een mondkapje verplicht op de plekken waar je met meerdere mensen bij elkaar komt, zoals tijdens het verlaten van het vliegtuig en bij het opwachten van je bagage.
In de transferbus en bij de receptie van het hotel dien je ook je mondkapje te dragen.

Op ontdekking

De Algarve is prachtig en gelukkig konden we daar ook nu op en top van genieten. We hebben een auto gehuurd, zodat we meer van de omgeving konden verkennen. De huurauto’s worden momenteel extra goed schoongemaakt, dus dat geeft een veilig gevoel. Een tip wanneer je een auto huurt is sowieso dat je hem even goed controleert op schade voordat je vertrekt. Dit voorkomt onenigheid met het verhuurbedrijf wanneer je de auto weer inlevert. In het verhuurkantoor draag je ook je mondkapje.

We zijn ook gewoon op excursie geweest: een heerlijke boottocht naar Benagil. De wind door de haren en het rond spattende water…. Heerlijk!
Omdat deze excursie in de buitenlucht plaatsvond hoefden we op de boot geen mondkapje te dragen.

Restaurants

De restaurants zitten al aardig vol wanneer wij aanschuiven. Als je aan tafel zit mag het mondkapje af, maar bij binnenkomst en als je naar het toilet gaat draag je wel je mondkapje.
Doordat je aan tafel geen mondkapje hoeft te dragen valt het eigenlijk niet op dat er ‘iets aan de hand is’. De restaurants zijn gevuld en gezellig als altijd. Ook de restaurants in de hotels hanteren deze voorschriften. Het personeel draagt wel ten alle tijden mondkapjes.

Al met al is het dus heel goed te doen om nu op vakantie te gaan naar het buitenland met het vliegtuig. Er zijn extra voorzorgsmaatregelen waardoor het ook echt veilig voelt om op vakantie te gaan.
Als je het mij vraagt dan zeg ik: gewoon gaan, het kan prima!

Mijn advies is om wel te boeken via een ANVR reisagent (zoals ikzelf), zodat je verzekerd bent van hulp en ondersteuning in geval van nood. Wij zijn verplicht om onze klanten terug te halen, wanneer er een noodsituatie voordoet. Je zult dus nooit vast komen te zitten in het buitenland, mits je veilig en vertrouwd boekt. Ik wil niet de strenge juf uithangen of mezelf aanprijzen, maar ik wil je wel waarschuwen dat je er alleen voorstaat wanneer je zelf je reis boekt. Dus wees verstandig, boek veilig bij een ANVR-reisagent en geniet onbezorgd van je vakantie!