Op naar de sneeuw!

De zomer loopt op haar einde en de herfst doet langzaam haar intrede. Tijd om vooruit (en terug) te kijken naar de winter. Ik neem je graag even mee terug naar Fins Lapland, een plek die al tijden op mijn bucketlist stond. Wij bezochten deze prachtige plek in het voorjaar van 2017.

Eerlijk gezegd houd ik totaal niet van de kou en dus ook niet van wintersport. Ik houd niet van de winter, ik kan niet skiën, maar Lapland heeft meer voor je in petto. Het gaat om winter-adventure en het Noorderlicht! En dat wilden we zeker een keer meemaken!

Fins Lapland
Wit en dromerig Lapland

Daar gaan we!

De voorbereidingen begonnen op tijd, we moesten namelijk onze hele winteroutfit kopen: thermo-ondergoed, dikke winterjas, muts, handschoenen en ga zo maar door. Met temperaturen die kunnen dalen tot -20/-25 is dit geen overbodige luxe. Laagjes, laagjes, laagjes… Noodzakelijk om lekker warm te blijven.

Even wat achtergrondinformatie. Het gebied ten noorden van de poolcirkel wordt ook wel Lapland genoemd. Dit dunbevolkte gebied behoort tot de laatst bewaard gebleven wildernissen van Europa. Fins Lapland wordt ook wel ‘het land van de Sami’ genoemd. Het volk dat van oudsher hier woont, leeft voornamelijk van de rendieren. Deze grazende rendieren zijn volop te vinden in het noorden van Finland. Het gebied ligt gemiddeld op zo’n 340 meter hoogte en maakt deel uit van het Scandinavische Hoogland.

In de zomer leent deze streek zich voor leuke activiteiten, zoals wildlife spotten, wandelen, mountainbiken, vissen en raften. In de winter verandert Noord-Finland in een adembenemend winterparadijs waar voor iedereen iets te beleven valt. Behalve de bekende wintersporten als skiën, snowboarden en langlaufen draait het in Fins Lapland vooral om spectaculaire winterse activiteiten. Zo kun je op husky-safari gaan, een sneeuwscootertocht of sneeuwschoenwandeling maken en gaan ijsvissen. Hoe noordelijker je op vakantie gaat, hoe groter de kans is dat je het Noorderlicht kunt aanschouwen. Dit prachtige schouwspel van groen licht lijkt haast magie.
Na al deze heerlijke activiteiten in de buitenlucht kom je thuis in knusse verblijven. En kun je op de meeste plaatsen heerlijk opwarmen in de sauna, aangezien de sauna een belangrijk onderdeel is van de Finse cultuur.

Sneeuwschoenwandeling

Natuurlijk zijn wij op pad gegaan om te proeven van het avontuurlijke klimaat. Zo hebben we onder begeleiding van een gids een sneeuwschoenwandeling gemaakt. Nadat we sneeuwschoenen en stokken hadden gekregen gingen we het mooie landschap van Levi ontdekken. Door de verhalen van de gids leer je de stilte en de indrukwekkende natuur waarderen. De verhalen over het leven en de mensen in Lapland maakten indruk op ons. De tocht duurde ongeveer 2 uur, maar de verhalen, de uitzichten, het ploeteren door de sneeuw en de passie van de gids maakten dat we het geen moment koud gehad hebben.

Sneeuwscootersafari

We zijn er ook op uit getrokken op een sneeuwscooter. In no time hadden we de bewoonde wereld ingeruild voor een prachtig ruim en wit landschap. Scheurend door de sneeuw genoten we op een andere manier van de prachtige natuur dan tijdens de wandeling. Besneeuwde bomen, bevroren meren, witte uitzichten, het was prachtig!

Beetje donker, maar ik ben het echt op dit grote ding!

IJskarten

Nog een stapje extremer: ijskarten! Scherpe bochten nemen op het ijs, dat is toch even iets anders dan hier in mijn (automerk + model) in Panningen rondrijden. Op het ijs is een circuit aangelegd waarop je echt tegen elkaar gaat racen. Een beetje eng in het begin, maar een waanzinnige ervaring die wij niet hadden willen missen.

Husky-safari

Husky’s in hun natuurlijke element: rennend door de sneeuw met jou er achteraan op de slee. Wow, wat een ervaring en wat een uithoudingsvermogen hebben deze honden. Wij stonden warm aangekleed op de slee en zij liepen de longen uit hun lijf. We zoefden door het witte landschap en genoten van het uitzicht én van de honden. De unieke en onvergetelijke ervaringen stapelen zich snel op op deze bestemming.

Ik en mijn hondenmaatjes

Sneeuwscootersafari op zoek naar het noorderlicht

Oké, ons laatste avontuur in Lapland: een rit op een sneeuwscooter in het donker op zoek naar het Noorderlicht. Wanneer je mijn blog over IJsland hebt gelezen, dan weet je hoe graag ik het Noorderlicht wil zien. Deze reis was poging 1… En je weet wat er in IJsland gebeurde, dus dan weet je dat wij in Lapland het Noorderlicht niet gezien hebben. De tocht was prachtig en het is een bijzondere ervaring om in het donker over de sneeuw te zoeven. Helaas bleef dat magische groene licht onzichtbaar…

Lapland was onze eerste winterbestemming. Een beetje sceptisch gingen we van huis, maar het is heel erg meegevallen met de kou. In de toekomst zie ik absoluut meer winterse reizen op het programma staan.

Wil jij de latten op komende winter?

En jij? Ben jij klaar voor de wintersport?

Je staat er misschien niet bij stil, maar nu is de ideale tijd om je wintersportvakantie te boeken of zo’n avontuurlijke wintervakantie. “Maar corona dan?” Ik hoor het je denken, maar wist je dat verschillende touroperators nu flexibele omboekings-, en annuleringsvoorwaarden hanteren voor jouw wintersportvakantie? Afhankelijk van de touroperator kun je tot 30 dagen vooraf kosteloos omboeken en/of annuleren. Je kunt dus veilig je wintersportvakantie boeken en beginnen te dromen over de sneeuw, de kou en de après-ski! Boek voor 1 december 2020, vertrek voor 1 april 2021 en profiteer van deze gunstige voorwaarden. Ik help je graag.