Eindelijk was ik klaar met het aftellen van de dagen. Wat waren het drukke en bewogen maanden en wat was ik toe aan vakantie. Even helemaal niks hoeven, een nieuw stuk van de wereld ontdekken, genieten, bijtanken én nieuwe ideeën opdoen voor jullie!

Onze vlucht naar Mexico vertrok al heel vroeg. Om er zeker van te zijn dat we op tijd waren, maar ook om relaxed aan onze vakantie te beginnen, overnachten we in een hotel vlakbij Schiphol. Deze keer sliepen we in het Corendon Village. Na een heerlijke nacht slapen stappen we uitgerust de gratis shuttlebus naar Schiphol in en zijn we ruim op tijd voor onze vlucht.

Hotelletje om relaxed aan de reis te beginnen

We hebben een comfortabele vlucht naar Holguín (Cuba), waar we een tussenlanding maken. Daarna vliegen we naar Cancun. Yes, Mexico!
Onze koffers komen al snel van de band rollen. We lopen naar de uitgang waar onze transfer naar het Xcaret hotel al op ons staat te wachten.

Welcome home!

Aangekomen in het hotel voelen we ons meteen thuis. We worden ontvangen met ijsjes, doekjes om ons op te frissen en de mensen zijn super vriendelijk. Het hotel is he-le-maal fantastisch! Het is een all inclusive ‘fun’ hotel gelegen tussen Playa Del Carmen en Tulum. Wat dat ‘fun’ precies inhoudt vertel ik je zo meteen.

Playa del Carmen

Nadat we alles bij de receptie afgerond hebben lopen we naar onze kamer. We doen de deur open en… WAUW, wat een ongelofelijk mooie kamer! We weten gewoon niet waar we moeten kijken, alles is even mooi en bijzonder. Onze master bedroom heeft een eigen jacuzzi en op ons balkon staat een bad, wauw, wauw, wauw! Dat wordt genieten de komende dagen.

Onze prachtige kamer!

Oeps…

En met dat genieten wilden we snel beginnen na zo’n lange en vermoeiende reis. We besluiten een Corona biertje bij het zwembad te gaan drinken. Eerst even omkleden en dan door, maar dat pakte anders uit. Bij het openmaken van de koffer blijkt dat we de verkeerde meegenomen hebben… O nee, door onze vermoeidheid hebben we niet gezien dat deze identieke koffer geen ReisCreaties kofferlabel eraan had hangen. Het kan dus de beste overkomen 😉

We lopen naar de receptie om deze kofferwissel snel tot een goed einde te brengen. Er is immers nog iemand die nu zijn spullen mist.
Via Facebook had de rechtmatige eigenaar van deze koffer mij al snel gevonden en een dag later had hij zijn koffer al terug. Nu wij nog…
Ik weet dat deze procedures erg lang kunnen duren en dus waren we niet heel optimistisch ingesteld. We wisten dat onze koffer op het vliegveld was achtergebleven, via de eigenaar van de andere koffer, en gelukkig ging het deze keer heel snel. Aan het einde van de dag hadden we onze koffer alweer in ons bezit. Ondanks dat het ‘maar spullen’ zijn, is het toch vervelend wanneer je ze kwijtraakt. Je gaat er vanuit dat je op vakantie gebruik kunt maken van je eigen spulletjes en je eigen kleding kunt dragen.
Mijn tip is om je spullen over beide koffers te verdelen, zo zit je nooit helemaal zonder spullen. Gelukkig hadden wij dat deze keer ook gedaan en konden we evengoed meteen beginnen met genieten.

De eerste dagen in Mexico doen we rustig aan. We relaxen aan het zwembad, genieten van het heerlijke eten en rusten uit.

Hemel op aarde

Bucketlist vinkje

En dan is het tijd voor actie! Je weet dat ik geen hele vakantie naast het zwembad kan liggen en dat hebben we ook niet gedaan. Het was tijd om op pad te gaan en een vinkje voor mijn bucketlist te halen.
In 2 uur worden we naar Chitzén Itzá gebracht, één van de 7 wereldwonderen. Al deze wereldwonderen staan op mijn bucketlist, vandaag kan ik deze doorstrepen.
We vertrekken op tijd om de grote drukte voor te zijn. Dat is gelukt en leverde prachtige foto’s (zonder hordes toeristen erop) op.

Chitzén Itzá (bijna) voor mij alleen!

Chitzén Itzá

Deze Maya stad is in 2007 verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Na mijn bezoek begrijp ik helemaal waarom, het is zo’n bijzondere, indrukwekkende en mooie plek.

De bekendste bezienswaardigheid in Chichén Itzá is de piramide en tempel van de god Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. Dit gebouw heeft aan aantal bijzondere elementen erin verwerkt zitten. Deze elementen laten zien hoeveel kennis de Maya’s al hadden van dagen en seizoenen.
Zo heeft de tempel 365 treden, die symbool staan voor de dagen in één jaar. Op de dag dat de lente en de herfst beginnen ‘veranderen’ de trappen in kruipende slangen, door de specifieke lichtinval op die dagen.
Het is geen toeval dat ze voor slangen gekozen hebben, want Kukulcán betekent ‘gevederde slang’.

De slangentrap

Cenote Ik Kil

Na Chitzén Itzá rijden we door naar de cenote Ik Kil. Deze prachtige plekken liggen vlakbij elkaar en zijn dus perfect te combineren in een excursie.

Mexico kent veel cenotes: grotten of poelen met water. In de Yucatán komen ze veelvuldig voor en ze zijn een must-see wanneer je in Mexico bent. Cenotes ontstaan in gebieden waar geen bovengrondse rivieren aanwezig zijn. Het water sijpelt door de poreuze bodem en creëert zo de ondergrondse rivieren. Op sommige plekken wordt de aarde erboven zo poreus dat het instort en zo ontstaan de bovengrondse cenotes. Veel van de bovengrondse cenotes zijn tegenwoordig natuurlijke zwembaden en Ik Kil is er daar eentje van.

Ik Kil

Heilig en blauw

Voor de Maya’s was Ik Kil een heilige plaats. Zij voerden daar mensenoffers uit om de goden tevreden te stellen. Bij archeologisch onderzoek worden nog steeds botresten gevonden, maar ook gebruiksvoorwerpen, sieraden en beeldjes. De gevonden voorwerpen bevestigen het offerverhaal.
Waarom ze het een blauwe cenote noemen weet ik niet precies, het water is namelijk helemaal niet blauw (behalve op zwaar bewerkte foto’s dan…), maar wellicht zit daar ook nog een verhaal aan vast.
De ligging van dit natuurzwembad is fenomenaal. Wanneer je komt aanlopen heb je lange tijd geen idee waar je moet kijken en waar het natuurbad nu precies is, tot je aan de rand van een gigantisch gapend gat staat. Tientallen meters lager zie je het water omgeven door hangende lianen. Hoewel het water dus diep onder je ligt, wordt dit toch een bovengrondse cenote genoemd.

Nog meer hemel op aarde

Via een trap loop je naar beneden om vervolgens een duik te nemen in Ik Kil. Wanneer je, dobberend in het water, omhoog kijkt besef je dat je nooit meer in zo’n gaaf zwembad zult zwemmen. De afstand tussen het water en de rand is maar liefst 45 meter! Daarnaast ben je omgeven door lianen en planten, wat het een onvergetelijke ervaring maakt. Het feit dat wij vroeg op de dag daar waren droeg bij aan deze ervaring. Er waren nog bijna geen andere toeristen en dus konden wij van deze plek genieten zoals ze bedoeld is.

Het serene van de plek wordt soms verstoord door waaghalzen. Aan de zijkant van het water zijn namelijk verschillende verhogingen te vinden waar je vanaf kunt springen. Zolang je zwemt lijkt dit niet zo hoog en begrijp je het getreuzel bovenaan niet goed. Dat verandert meteen wanneer je zelf bovenop zo’n plek staat. Dan zie je dat het toch wel een flinke duik naar beneden is. Ze zeggen dat je bezoek aan Ik Kil niet compleet is zonder gesprongen te hebben. Daar ben ik het niet mee eens, haha! Ik heb genoten van de plek zónder te springen.

‘Vink’ en terug naar het hotel

Op de terugweg stoppen we in Valladolid om te lunchen. 
Valladolid is een koloniaal stadje in het centrum van Yucatán. De typische gekleurde huisjes en het centrale plein met klassieke kathedraal maken het tot een heerlijk plaatsje om doorheen te wandelen. 

Kathedraal van Valladolid

Na de lunch rijden we terug naar ons hotel en genieten na van deze geweldige dag!

It’s all about the fun

Hotel Xcaret is een all inclusive ‘fun’ hotel. Tijd om je daar iets meer over te vertellen!
Wij verbleven in het hotel op basis van het all-fun-inclusive concept. Werkelijk alles is dan inbegrepen! En niet alleen in dit hotel, maar in alle hotels en parken van de Xcaret Groep. Zo kun je dus ook een bezoek brengen aan de parken Xcaret, Xel-Ha, Xplor, Xplor Fuego, Xoximilco, Xenses en de tours Xenotes en Xichén. Zelfs de maaltijden en dranken, geldig in het betreffende park, zijn inclusief. Alsof dat niet genoeg is, is ook het vervoer naar en toegang tot Chichén Itzá inbegrepen.

Prachtig uitzicht vanuit het hotel

Een klein overzichtje van de inbegrepen fun:
* XCARET PARK: zwemmen in ondergrondse rivieren, papegaaien en krokodillen spotten en meegaan op ecologische tours
* XEL-HA: snorkelen, zwemmen in cenotes en mangroves
* XPLOR: avontuur in de jungle zoals ziplines, ondergrondse rivieren en vlotten
* XPLOR FUEGO: op avontuur in de jungle in het donker
* XOXIMILCO: Mexicaans feest op een trajinera (gondel) met veel muziek en dans
* XENSES: optische illusies en al je zintuigen op scherp
* XENOTES: dagtour naar 4 verschillende cenotes
* XICHÉN: dagtour naar Chichén Itzá en Valladolid
* XAVAGE: ziplinen en wildwater kayakken

Vervelen hoef je je hier zeker niet!

Zelfs in het donker is het zwembad super mooi!

We genieten nog enkele dagen aan het zwembad en dan komt er helaas toch weer een einde aan deze geweldige vakantie in Mexico. Ik ben blij met mijn bucketlist-vinkje en kijk reikhalzend uit naar de volgende: het noorderlicht zien in IJsland!