Good morning Vietnam!

De afgelopen weken heb ik weer mogen doorbrengen in mijn favoriete vakantieland: Vietnam!
Het was een mooie, drukke, inspirerende en overweldigende reis. Mijn reisvirus is weer op haar wenken bediend. Ik vertel je graag over mijn belevenissen. Laat je verbazen en meevoeren naar wellicht je volgende vakantiebestemming.

Dag 1: Aankomst Hanoi Airport

Na een vliegreis van 14 uur zet ik weer voet op Vietnamese bodem. Mijn partner Barry reist met me mee. Ons hotel ligt in het oude kwartier van Hanoi, heerlijk tussen de lokale bevolking. Om bij te komen van de reis slenteren we door de straatjes en op de marktjes waar de meest verrukkelijke geuren op je afkomen. Genietend op een terrasje zeggen we tegen elkaar: ‘het lijkt wel of we in een film zitten.’ Iedere keer wanneer ik met mijn ogen knipper zie ik weer wat nieuws. Wat houd ik van deze stad!

Dag 2: Good morning Hanoi

Geen tijd om uit te slapen. Om 6.30 uur staat onze gids te wachten. Hij neemt ons mee door het ontwakende Hanoi. De stad komt vroeg tot leven. Iedereen neemt uitgebreid de tijd voor een ochtendritueel; dansen, yoga of Thai Chi. De bevolking maakt zich klaar om aan het werk te gaan.

De straten worden nu snel drukker. We kijken nog wat rond in deze fascinerende stad en besluiten een massage te nemen.

Aan het einde van de middag is onze gids terug om samen koffie te gaan drinken. Vietnam is een echt koffieland geworden en staat bekend om zijn ‘egg coffee’. Wij gaan deze koffie drinken bij de zoon van de bedenker. Hij heeft het café van zijn vader overgenomen en naar hem vernoemd: ‘Mister Giang’. Een absolute aanrader wanneer je in Hanoi bent!

Na de overheerlijke koffie gaan we snel door naar de volgende bijzondere plek in deze stad: de treinrails die dwars door de stad loopt door een heel smal straatje. Spoorlopen is daar de normaalste zaak van de wereld, want de rails wordt als binnendoorweg gebruikt. Naast het spoor bevinden zich terrasjes waar je kunt gaan zitten en wachten tot de trein voorbij komt.

’s Avonds eten we bij een lokale familie. We worden ontzettend hartelijk ontvangen en krijgen een uitgebreide rondleiding door hun huis. Wanneer het tijd is om aan te schuiven is de tafel gedekt met heerlijke Vietnamese gerechten. Tijdens het eten praten we over het dagelijkse leven in de stad en verblijden de kleine kinderen ons met hun gezang.

Voldaan nemen we afscheid van de familie en slenteren we terug naar ons hotel. Onderweg kunnen we het niet laten om nog even over de ‘Night Market’ in het oude kwartier te lopen. In Hanoi zijn verschillende ‘Night Markets’. Deze zijn ontstaan, omdat de bevolking overdag te druk was om hun boodschappen te doen.

Moe en vol nieuwe indrukken duiken we ons bed in, morgen weer zo’n fantastische dag!

Dag 3: Mau Chau

En weer gaat de wekker vroeg. Maar dat maakt me niets uit, zolang ik hier ben wil ik zoveel mogelijk zien en meemaken!

Vandaag vertrekken we richting Mau Chau. De rit duurt ongeveer 4 uur, maar onderweg stoppen we regelmatig om foto’s te maken van de adembenemende uitzichten. Mau Chau ligt in het dal tussen de hoge bergen midden in de rijstvelden, zo mooi, dat het bijna niet met woorden te beschrijven is.
’s Middags gaan we oer-Hollands op de fiets de omgeving verkennen. We passeren verschillende dorpjes en overal waar we kijken zien we rijstvelden. Alles ademt rust uit!
Als we terug zijn nemen wij ook even rust. We gaan lekker bij het zwembad liggen.

Die avond slapen we in een prachtige ecolodge met uitzicht op de rijstvelden.

Dag 4: Ninh Bình

Uitgerust beginnen we aan het volgende stuk van onze reis. We vertrekken richting Ninh Bình, een rit van ongeveer 3 uur.

Na de lunch staat de volgende activiteit op het programma. We maken een boottocht tussen de karstbergen en tunnels. De kleurschakeringen op de kalksteenrotsen zijn adembenemend. En blijkbaar zijn wij dat ook. Buiten ons zitten er alleen maar Vietnamezen op de boot en die vinden ons net zo mooi en bijzonder als de gebergten waar we tussendoor varen. Er worden volop foto’s van ons genomen, hilarisch!

’s Avonds stappen we op de nachttrein richting Hue. Als je het mij vraagt móet je dit gedaan hebben wanneer je door Azië reist! Aan boord drinken we nog een borreltje, voordat we ons in slaap laten wiegen door het schommelen van de trein.

Dag 5: Hue

Halverwege de ochtend komen we aan in Hue. We kunnen rustig de tijd nemen om onze spullen naar het hotel te brengen. Aan het einde van de middag komt onze gids, Shi, ons ophalen voor een stadstour. Voor het eerste deel van de tour nemen we plaats in een cyclo. Deze fiets lijkt op een bakfiets, maar dan voor volwassenen. De driewieler heeft een comfortabele zitplaats tussen de voorwielen, waardoor je optimaal zicht hebt tijdens de tocht en dus optimaal kunt genieten van alles wat je tegenkomt. Als eerste fietsen we door de oudste wijk van Hue over de lokale markt. Er is zoveel te zien, je komt ogen te kort!

We worden afgezet bij de Parfumrivier. We zijn precies op tijd om de schitterende zonsondergang te zien. De rivier dankt haar naam aan de geurende bloemen die stroomopwaarts in de rivier vallen. Hun heerlijke geur zijn ze nog niet verloren als ze door Hue stromen.

We flaneren net als de locals langs de rivier, voordat we terug gaan naar ons hotel. Daar genieten we wederom van een heerlijk Vietnamees diner.

Dag 6: Vinh Moc

We moeten weer vroeg uit de veren vandaag. Tijd om de geschiedenis in te duiken!

We gaan op excursie naar de Vinh Moc tunnels en de Demilitarized Zone (DMZ). Vinh Moc is een klein dorp iets ten zuiden van de scheidingslijn tussen Noord en Zuid Vietnam. Door deze ligging was het dorp tijdens de Vietnamoorlog vaak het doelwit van bombardementen. Om zichzelf te beschermen tegen de bombardementen hebben de dorpelingen het tunnelcomplex gegraven. In 1,5 jaar tijd is er 2.000 kilometer gang gegraven verdeeld over 3 niveaus.
Doordat de bombardementen vaak dagen duurden verplaatste het hele dorp zich dan naar het tunnelcomplex. Er werd les gegeven, er werden kinderen geboren en de inwoners speelden spelletjes en keken films om verveling tegen te gaan.
De tunnels hebben hun werk goed gedaan, want geen enkele dorpeling is omgekomen door de bombardementen. Het is een erg indrukwekkend geheel om doorheen te lopen. Daarnaast zijn de tunnels goed bewaard gebleven en is het er niet zo druk als in de tunnels bij Ho Chi Minh City.

Dag 7: Hai Van pass

We laten Hue achter ons en gaan naar Hoi An. We reizen via de Hai Van pass. Deze pass wordt ook wel wolkenpass genoemd, omdat je soms letterlijk de wolken in rijdt. Ook word de pass als één van de mooiste kustwegen ter wereld gezien. Dat wilden wij natuurlijk met onze eigen ogen bekijken. En we vonden het de moeite waard om er een klein stukje voor om te reizen.

De pass is 21 kilometer lang. 21 kilometer vol met adembenemende uitzichten, zeker als je af en toe van de weg afwijkt. En 21 kilometer goed onderhouden en veilige weg, waardoor er geen redenen zijn om het niet te doen. Dit is zeker een must-do in Centraal Vietnam!

Dag 8: Hoi An 

De komende dagen blijven we in Hoi An. De ochtenden zijn voor excursies en het ontdekken van de stad. De middagen gebruiken we om te relaxen.

Deze eerste ochtend vertrekken we op de fiets naar het platteland van Hoi An. Door de fiets te nemen heb je alle tijd om goed rond te kijken en te stoppen waar je wilt. Onderweg maken we een boottocht in een ronde bamboeboot.

‘s Avonds genieten we wederom van het heerlijke Vietnamese eten en slenteren we door de sfeervolle straatjes van Hoi An.

Dag 9: Hoi An

Vandaag nemen we deel aan een kookworkshop. Onze gids komt ons ophalen bij het hotel. We gaan samen naar de markt om inkopen te doen voor de lunch, die we later zelf gaan bereiden. We genieten van het wandelen over de lokale markt, zoveel geuren en kleuren! Je weet soms niet waar je moet kijken!

Wanneer we alle ingrediënten verzameld hebben fietsen we naar de locatie waar we gaan koken. Eerst helpen we nog even mee op het land. Daar leren we onder andere hoe we rijstvellen moeten maken.

Dag 10: naar Saigon

Vandaag vervolgen wij onze reis van centraal Vietnam naar zuid Vietnam. We nemen een binnenlandse vlucht van Danang naar Saigon.

Aangekomen in Saigon hoor je het onophoudelijk toeteren van de brommers. Dat was 11 jaar geleden zo en nu nog steeds. Voor de rest heeft Saigon een metamorfose gekregen. Plekken die ik 11 jaar geleden bezocht heb waren nu niet meer te herkennen.

s’ Avonds genieten we van een heerlijk diner met de skyline van Saigon op de achtergrond.

Dag 11: Saigon

Om 08.00 uur is onze gids bij het hotel voor een citytour door Saigon. We beginnen bij de markt en vervolgens staan de cyclo’s op ons te wachten om een rondje door het oude gedeelte te rijden. We vervolgen onze tocht naar China town en de Chinese tempel.

Rond de middag zijn we weer terug en na de lunch genieten we bij het zwembad op het dak.

Die avond heb ik afgesproken met een oud collega, die al een aantal jaren in Saigon woont. Ik heb haar zo’n 20 jaar niet meer gezien. Zo leuk om elkaar weer te zien en ook nog eens in Vietnam!

Dag 12: Mekong

Vandaag gaan we de Mekong rivier op. De reis naar de Mekong is 3 uur vanuit Saigon. Bij aankomst staat onze gids op ons te wachten om aan de mooie vaartocht te beginnen. Op de boot staan allerlei lekkernijen voor ons klaar en we genieten volop van wat er allemaal voorbij trekt. Onderweg stoppen we nog bij een rijstfabriek. We komen op een eilandje aan waar we met de brommer een korte toertocht maken. Onderweg kijken we hoe de lokale bevolking leeft en werkt.  Halverwege de middag rijden we verder naar Can Tho, waar we de nacht zullen doorbrengen.

Aan het einde van de middag komen we aan bij onze homestay. Heerlijk om weer in de natuur de overnachten! We worden heel gastvrij onthaald en krijgen een mooie cottage met een buitenbadkamer.

Ellen Verwegen Vietnam

Dag 13: Phu Quoc

Nog één keer heel vroeg uit de veren. Om 5.30 uur gaan we opnieuw de Mekong rivier op om een bezoek te brengen aan de drijvende markt. Omdat de markt maar tot 8.00 uur duurt, is vroeg opstaan de enige optie.

Het is een drukte van belang en het aanbod is enorm divers. Iedere boot heeft een stok uithangen met wat ze allemaal verkopen.

Het leuke aan zo’n vroege excursie is dat je onderweg kunt ontbijten. Zelfs dát kan op de markt en natuurlijk is het authentiek Vietnamees. We nemen noodlesoep ofwel Pho. Je vertelt de verkoper wat je graag wilt eten en hij bereidt dat dan vers voor je. Terwijl we verder varen over de markt smikkelen we van onze Pho.

Om 09.00 uur zijn we weer terug. We moeten ons snel opfrissen, want we worden naar het vliegveld van Can Tho gebracht. Vanuit daar vliegen we naar Phu Quoc. Dit is een eilandje net onder Cambodja. Bij helder weer kun je Cambodja zelfs zien liggen. Op dit heerlijke eiland sluiten wij onze vakantie af met een paar dagen relaxen.  

Vietnam is al jaren mijn mooiste reisbestemming. Na mijn vorige reis wist ik meteen dat ik nog een keer terug wilde. Er was zoveel wat ik nog niet gezien had! Deze reis heeft wederom bevestigd waarom Vietnam mijn ultieme vakantiebestemming is. Ik kan alleen maar zeggen: ‘je moet het zelf gaan ervaren!’