Een bijzonder oud en nieuw

Ieder jaar vieren Barry en ik oud en nieuw in een andere stad. Je kunt zeggen dat het onze traditie is geworden. Dit jaar vlogen we naar Reyjavik, een bestemming die al tijden hoog op mijn bucketlist stond en dat heeft alles te maken met het prachtige natuurfenomeen: het Noorderlicht. Ik ben weken voor de reis al gaan duimen dat we dit zouden zien. Lees mee en ontdek of ik mijn bucketlist kan afvinken!

Na een goede vlucht van 3,5 uur komen we aan op IJsland. We moeten even wachten op de koffers en vertrekken dan met de taxi naar het hotel in Reykjavik. Het is rond 21.00 uur in de avond als we bij het hotel arriveren. We eten wat, drinken een borreltje en duiken dan ons bed in.

Als we wakker worden is het nog pikdonker. We checken onze horloge: is het nog zo vroeg? Nee, in de wintermaanden wordt het pas om 11.30 uur licht in IJsland. Rond 15.30 uur gaat de zon alweer onder en dus brengt de IJslandse bevolking de dagen grotendeels in het donker door. Een heel rare gewaarwording, wanneer je het Nederlandse dagritme gewend bent.

Partytime

Vandaag is oudejaarsdag en we besluiten om Reyjavik te voet te verkennen. Het compacte en niet al te grote centrum zorgt ervoor dat je alles gemakkelijk te voet kunt bezoeken. 

Hallgrímskirkja
Regenboog-tolerantie midden op straat
Uhm… geen idee 😉

Voor de avond hebben we een plekje gereserveerd bij restaurant Apothek. Dit restaurant is een echte aanrader, we hebben genoten van heerlijk eten. Na het diner nemen we nog even plaats in de lounge totdat het tijd is om naar buiten te gaan voor de jaarwisseling.

00.00 uur gelukkig nieuwjaar??

We kijken onze ogen uit, wat een prachtig vuurwerk wordt er afgestoken. Reykjavik pakt echt groots uit met de jaarwisseling en we hebben dan ook echt geen spijt van onze keuze voor Reykjavik.
Overal zie je het mooiste siervuurwerk, met de mooiste kleuren, prachtige waaiers en géén knallen! Puur genieten dit.
We nemen nog een laatste drankje en zoeken dan ons bed weer op.

Fingers crossed!

Nieuwjaarsdag staat er niet heel veel op de planning. we doen lekker rustig aan. Maar de avond… We zorgen dat we op tijd gegeten en gedronken hebben, zodat we ons klaar kunnen maken om het Noorderlicht te gaan spotten! Het moment waar ik al maanden naar uitkijk!

De weercondities zijn hoopgevend wanneer we om 21.00 uur vertrekken uit Reykjavik, op zoek naar een donkere plek. Na 40 minuten rijden maken we onze eerste stop en dan is het wachten. De fotocamera van de gids legt al wat groene kleur vast op het scherm. Zou het gaan gebeuren? De gids geeft aan dat we nog een paar minuten moeten wachten. Wij stellen onze camera op en zien ook al een beetje groen op het scherm verschijnen. Met het blote oog kunnen we helaas nog niks zien.
Opeens slaat het weer om, het sneeuwt flink en we moeten terug de bus in om de sneeuwbui af te wachten. Na 10 minuten klaart het op en kunnen we weer naar buiten voor poging 2. Helaas, na 5 minuten slaat het weer om in sneeuw en gaat het feest niet door.

Een van onze pogingen om het Noorderlicht vast te leggen.

Gelukkig is de gids niet voor één gat te vangen en gaan we op zoek naar een andere plek. Hij bekijkt de weercondities in de omgeving en we rijden een stuk verder door naar een plek waar het weer beter beloofd te zijn.

We komen aan bij Kerid Crater in de Golden Circle. De gids heeft goede hoop op een mooi Noorderlicht en zijn camera legt dit ook vast. Helaas is ook dit nog steeds niet met het blote oog te zien en daar bovenop slaat ook het weer wederom om. Het zit ons niet mee.

We rijden terug naar Reykjavik. Doordat het weer slechter en slechter wordt kunnen we onderweg niet nog een stop maken. De wegen worden ook met de minuut slechter door de hevige sneeuwval en dus besluit de buschauffeur dat we terug moeten… Zonder het Noorderlicht gezien te hebben. Het is erg jammer, geen vinkje op mijn bucketlist, maar ook dit is IJsland. Het weer kunnen we niet controleren en het Noorderlicht is en blijft een natuurfenomeen.

Om 1.00 uur zijn we veilig terug in Reykjavik. We nemen snel een douche en duiken het bed in, want om 8.00 uur vertrekt onze tour naar de Golden Circle.

Golden Circle

Na een kort nachtje zijn we vroeg uit de veren voor onze volgende activiteit. Vandaag is het tijd voor de Golden Circle tour. We kleden ons warm aan, want IJsland is gehuld in een pak sneeuw en we zullen regelmatig buiten zijn vandaag.
Deze tour duurt de hele dag. De eerste uren zien we niet veel, omdat het nog donker is buiten. Dit is jammer, want het IJslandse landschap verandert iedere zoveel kilometer in totaal iets anders. Het lijkt alsof je steeds in een nieuw land komt.

Onze route van vandaag: Golden Circle

Onze eerste stop in de Golden Cirkel is de Faxi waterval. Gelukkig is het net licht aan het worden en kunnen we genieten van dit schouwspel van de natuur.

Faxi, ook wel Vatnsleysufoss genoemd, ligt in de Tungufljót rivier op ongeveer 12 kilometer ten zuiden van de Gullfoss waterval. Deze waterval is 100 meter breed en 7 meter hoog. Het lijkt één lang regengordijn.

Faxi waterval

De Faxi is populair bij beginnende wildwater kajakkers, vanwege de makkelijke toegankelijkheid van de waterval en het rustige karakter.
Helemaal links op de foto zie je een soort trapje in de waterval. Dit is bedoeld voor de zalmen die stroomopwaarts zwemmen.

Na een korte rit komen we aan bij de Gullfoss waterval. Deze waterval bevindt zich in de Hvítá (Witte rivier) en is één van de mooiste watervallen van IJsland.

Gullfoss waterval

De Hvítá is een gletsjerrivier, maar hij wordt ook door regen gevoed.
Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval. Toen wij er waren was het helaas niet zonnig genoeg om dit te kunnen zien.
Het mooie (en gevaarlijke!) aan deze waterval is dat je helemaal naar het randje kunt lopen om het donderende geweld van het water van dichtbij te bekijken. Wanneer er geen sneeuw ligt kun je zelf nog dichterbij staan, dan wij op deze foto al doen.

Onderweg naar onze lunchplek stoppen we ook nog om de IJslander paarden te bewonderen.

IJslander paarden

En we stoppen bij Geysir bij de Strokkur geiser. De Geysir en de Strokkur liggen in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland.
Geysir komt van gjosa, wat ’spuiten’ betekend. Deze geiser is helaas niet meer zo actief, maar een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur ofwel ’karnton’, die elke 5 tot 8 minuten een straal water van 20 meter hoog spuit. 

In ditzelfde gebied liggen meerdere heetwaterbronnen die blauw gekleurd water hebben. Dit wordt veroorzaakt door silicaten die erin aanwezig zijn. In de Blue Lagoon kun je hier zelfs in zwemmen. Een thermaalbad zoals wij dat hier kennen met heerlijk warm water, maar mét iets extra’s: de blauwe kleur! Heen of terug van het vliegveld naar Reykjavik kun je hier gemakkelijk een bezoek aan inplannen.

Onze laatste stop tijdens de Golden Circle is Thingvellir National Park. Deze plek is heel bijzonder, want je ziet de Europese en Amerikaanse tektonische plaat letterlijk naast elkaar bewegen, schuiven, duwen en wrikken.
Wanneer je dit park met tussenpozen van een aantal jaar zou bezoeken, dan ziet het er steeds anders uit. Het gebied verzakt en verschuift ieder jaar een beetje.

Gezien het bijzondere karakter van het gebied, ook historisch gezien voor de IJslanders want hier vond de eerste bijeenkomst van de volksvertegenwoordiging plaats, is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het park is goed onderhouden, heeft mooie wandelpaden en is makkelijk met de auto te bereiken. In mijn ogen mag het dus zeker niet ontbreken op je to-do lijst wanneer je in IJsland bent.

Het zit er al weer op…

Helaas zit ons avontuur er alweer op in IJsland. We komen zeker een keer terug in de zomer, als alles groen is en het bijna niet donker wordt. Ook dat wordt weer een bijzondere ervaring.

IJsland in de winter… Zeker doen, het landschap is fantastisch!