5 verrassende Europese steden om dit najaar te bezoeken

De zomervakantie, met daarin een prachtige reis natuurlijk, ligt voor velen net achter ons. Laat dat je niet tegenhouden om alweer nieuwe plannen te maken. Het najaar (en voorjaar overigens ook) is uitermate geschikt voor een stedentrip. Het weer is niet zo extreem als in de zomer of de winter en dat is ideaal om lekker rond te wandelen in een nieuwe stad.

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik graag iets anders aanbeveel dan de standaard steden. Dus in deze blog geen Londen of Parijs, maar wel 5 verrassende steden die het bezoeken meer dan waard zijn!

Tel Aviv

We beginnen met Tel Aviv.
Tel Aviv is een stad die pas kort bestaat, maar een rijke historie kent. Het ontstaan van de onafhankelijke staat Israël is het belangrijkste moment in die historie geweest. In verschillende musea en plekken in de stad wordt aandacht geschonken aan deze mijlpaal.

Heerlijk relaxen op het strand

Daarnaast biedt Tel Aviv alles wat je zoekt voor een geslaagde stedentrip: cultuur, architectuur, shoppen, strand, terrasjes, restaurants, concerten, festivals, clubs, een hip uitgaansleven en dat alles in een hele veilige en schone omgeving.
Tel Aviv is ook een heel tolerante stad. In 2011 zijn ze tot homo-vriendelijkste stad ter wereld gekozen en je ziet het ook terug in de vele etniciteiten die samen leven en werken in deze metropool. Tel bij dit alles een heerlijke temperatuur op en je hebt een geslaagde stedentrip!

Rome

Oké, deze is wel een beetje standaard, maar Rome is zó de moeite waard dat ik hem moet benoemen. In Rome is zoveel te zien en te beleven dat je er makkelijk 2 weken kunt verblijven, maar ook in 4 of 5 dagen krijg je een goede indruk van deze bijzondere stad.

Brug bij de Engelenburcht

Rome is een leuke stad om op de fiets te ontdekken. De gids neemt je mee en laat je in een (halve) dag alle hotspots van de stad zien. Zo’n kennismaking zorgt ervoor dat je de dagen daarna terug kunt gaan naar de bezienswaardigheden van je keuze, maar ook dat je de indeling van de stad een beetje leert kennen.

Rome is net een openluchtmuseum. De stad bestaat al ruim 2.700 jaar en er zijn veel overblijfselen uit deze hele geschiedenis te zien. Wat te denken van het Forum Romanum, het Colosseum, het Pantheon, de Engelenburcht, de ontelbare kerken, Vaticaanstad met de Sint Pieter, de grote pleinen, fonteinen en nog zoveel meer.
Maar Rome is niet alleen maar historie. In de wijk Travestere zijn het vooral de restaurantjes die het straatbeeld bepalen. In de avonduren wordt het hier erg gezellig. Sowieso wordt Italië snel geassocieerd met eten. Je kunt in Rome dan ook zeker terecht voor heerlijke pizza’s, pasta’s en natuurlijk Italiaanse ijs.

Lissabon

We blijven in Zuid-Europa en gaan naar Lissabon. Deze Portugese stad is de laatste jaren in opkomst als ‘stedentrip-stad’. Je vindt er historie, lekker eten, er is genoeg te doen en je reist er makkelijk en goedkoop naar toe.

Ik in de GoCar 😀

Een van de leukste dingen om te doen in Lissabon (dat is mijn mening in ieder geval) is rondrijden in een GoCar. In deze stoere driewielers kun je perfect de stad ontdekken. Bij de reservering krijg je een routebeschrijving, dus je ontdekt gegarandeerd de leukste plekjes van de stad.

De stad is ook vol historie, aangezien ze gesticht is in de 12e eeuw voor Christus. Ondanks de aardbeving van 1755 n.Chr. is er veel moois te bekijken. Ook in de buitenwijken en directe omgeving van Lissabon zijn veel authentieke gebouwen, zoals paleizen en kastelen, te bewonderen.

Een avondje het nachtleven induiken mag niet ontbreken wanneer je in Lissabon bent. Genieten van Fado-muziek, de heerlijke Portugese keuken en de aangename temperaturen op de terrassen maken het bij voorbaat een geslaagde avond.

Sevilla

Door naar de oosterburen, de Spanjaarden. Vergeet Madrid, Valencia en Barcelona. Ik stuur je naar Sevilla.
Sevilla is mooi vanwege de Moorse invloeden, maar bezit ook moderne architectuur. Het ‘Alcázar Real de Sevilla’ is het bekendste voorbeeld van de Moorse invloeden. Het koninklijke paleis is dé toeristische trekpleister van de stad. De koning maakt nog steeds gebruik van het paleis en zodoende mogen er niet veel bezoekers naar binnen. Reserveer dus vooraf je kaartje om teleurstelling te voorkomen. Het toppunt van moderne architectuur is de ‘Setas de Sevilla’. Deze houten parasols overdekken het ‘Plaza de Incarnatión’ waar dagelijks een versmarkt gehouden wordt, maar waar ook een museum gevestigd is.

Zoals in de meeste steden kun je ook in Sevilla goed shoppen. Vooral na de siësta is het druk in de winkelstraten. Het leuke aan winkelen in Sevilla is dat er veel lokale ondernemers in het centrum gevestigd zijn. Natuurlijk vind je er ook de grote ketens, maar de kleine, authentieke winkeltjes overheersen. Je kunt er heerlijk rondstruinen en kennismaken met alles wat Sevilla je te bieden heeft.

Krakau

Als laatste neem ik je mee naar Krakau.
Joden, communisten, wodka, graffiti en nog veel meer, dat vind je in Krakau. Deze bruisende stad heeft een donker verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Joodse bevolking ‘opgesloten’ in getto’s en/of afgevoerd naar concentratiekamp Auschwitz. Van deze zwarte bladzijde is nog veel terug te zien in de stad. De wijk Podgórze was het getto en ken je wellicht uit de film ‘Schinder’s list’. De fabriek van Oskar Schindler en concentratiekamp Auschwitz bevinden zich beiden buiten de stad. Het is indrukwekkend en overweldigend om deze plekken te bezoeken, maar het zijn absolute aanraders en een must-see wanneer je Krakau bezoekt.

Auschwitz

Na deze zwaarte biedt de stad gelukkig genoeg vertier. Er zijn tal van barretjes waar de alcohol rijkelijk stroomt door de lage prijzen. Ook de meest bijzondere gerechten komen op tafel. De avontuurlijke eter komt hier zeker aan zijn trekken.
Wandel langs de rivier de Wisla om de ontstaansgeschiedenis van Krakau te ontdekken, verken de stad met een gids, bekijk de graffitikunstwerken en waan je in de Middeleeuwen in het centrum van de stad.

Zo. Genoeg inspiratie opgedaan? Ik help je graag om jouw ultieme stedentrip te zoeken en boeken.