10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…

Gelukkig Nieuwjaar!
Ja, ik weet dat het pas juli is en dat oud & nieuw nog een half jaar op zich laat wachten. Maar mocht je dit jaar eens iets anders willen doen dan thuis rondom de oliebollen zitten, dan moet je even verder lezen.

Ik doe dit al jaren: oud & nieuw in het buitenland vieren en dan het liefste in een stad die groots uitpakt. Het begin van het nieuwe jaar is op deze manier ieder jaar weer één groot feest! In deze blog deel ik 10 steden met je waar je verzekert bent van een fantastisch oud & nieuw.

New York

New York is sowieso een belevenis en staat bij veel mensen op de bucketlist. Daar oud & nieuw vieren geeft je reis net dat beetje extra en maakt hem gegarandeerd onvergetelijk.
Er is ontzettend veel te doen op deze bijzondere avond. Je kunt op Times Square naar de traditionele ‘Ball drop’ kijken, je kunt één van de vele feesten bezoeken of een boottocht maken. Wat goed is om te weten is dat je overal een toegangskaartje voor moet hebben. Deze vliegen als warme broodjes over de toonbank en dus is het noodzakelijk om op tijd in actie te komen (vandaar nu al deze blog 😉 )

Times Square

Sydney

Wil je een keer als één van de eerste ‘Gelukkig Nieuwjaar’ kunnen zeggen? Dan moet je naar Sydney. Je bent dan niet alleen één van de eerste die het nieuwe jaar kan verwelkomen, maar je bent ook toeschouwer van schitterend vuurwerk. Juist omdat Sydney de eerste grote stad ter wereld is die het nieuwe jaar inluidt pakken ze groots uit. Er gaat voor miljoenen aan vuurwerk de lucht in en je komt ogen te kort om alles te zien.

Ook in Sydney is er genoeg te doen op deze bijzondere avond. Er zijn veel plekken waar je gratis het vuurwerk kunt bekijken. Je moet er dan wel vroeg bij zijn, en dan bedoel ik echt vroeg! Het is geen uitzondering dat mensen al om 7.00 uur ’s morgens een plekje bezet gaan houden, zodat ze ’s avonds goed uitzicht hebben. Mocht je hier geen zin in hebben dan zijn er genoeg betaalde feestjes op eilanden, rooftops en boten waar je kunt genieten van dit unieke evenement. Ook voor Sydney geldt dat je op tijd moet boeken om van de beste plekken te kunnen profiteren.

Berlijn

Iets dichter bij huis én ook één groot feest. Tijdens ‘Silvester’ wordt er in Berlijn groot uitgepakt. Vooral bij de Brandenburger Tor is het één groot feest. Er komen duizenden mensen samen om te genieten van de muziek, het eten en drinken en de vuurwerkshow. Ook in de vele clubs, galerieën en stadions worden feesten georganiseerd. Je vindt altijd wel iets dat bij je past. Party ohne ende!

Parijs

Een van de meest romantische steden in Europa is ook een goede optie met oud & nieuw. De hele stad is prachtig verlicht en de Eiffeltoren lijkt extra te stralen tijdens de feestdagen. De grote mensenmassa is ’s avonds te vinden op de Champs-Elysées al kijkend naar de Arc de Triomphe. Vanaf daar wordt een schitterende licht-, en vuurwerkshow getoond. Je kunt er ook voor kiezen om de avond in een club door te brengen en te genieten van een onvervalste Franse cabaretvoorstelling, een soort dinershow.

Vuurwerkshow bij het Disneykasteel

Heb je nog jonge kinderen? Dan is Disneyland Parijs een absolute aanrader. Het hele park is omgetoverd tot een waar winterwonderland en tijdens oud & nieuw komen alles Disneyvriendjes mee feesten en genieten van het vuurwerk.

Edinburgh

In de Schotse hoofdstad moet je zijn wanneer je 1 dag/nacht feesten niet genoeg vindt. In Edinburgh wordt tijdens Hogmanay 3 dagen lang gevierd dat het nieuwe jaar eraan komt. Ze beginnen op 30 december met een fakkeltocht. Op 31 december zijn er overal straatfeesten, kijkt iedereen samen naar het vuurwerk en worden de handen ineen geslagen tijdens het zingen van ‘Auld Lang Syne’. Op 1 januari kun je (met of zonder kater) meedoen aan de ‘Loony Dook’, vergelijkbaar met onze nieuwjaarsduik.

Fakkeltocht op 30 december

Lissabon

Ook in Portugal weten ze hoe je een feestje moet vieren. Op verschillende plekken in de stad komen mensen samen om oud & nieuw te vieren. Het is toegestaan om je eigen drank mee te nemen, dus voor reizigers met een kleiner budget is dit een ideale plek om naar toe te gaan.
Op Praca do Comércio vindt het grootste feest plaats en vanaf daar heb je ook een perfect uitzicht op het vuurwerk.
Oud & nieuw is een groots gevierde feestdag in Portugal. Houd er rekening mee dat veel winkels en restaurants dicht zijn op deze dagen.

Londen

Samen met duizenden mensen wachten tot ‘Big Ben’ middernacht slaat, dat doe je in Londen tijdens oud & nieuw. Daarna kijk je naar het schitterende vuurwerk, want ook Londen pakt groots uit voor dit feest.
Na het vuurwerk gaat het feest door in de vele clubs, kroegen en grote feesten in de stad. Er is voor ieder wat wils en op 1 januari doen ze het nog dunnetjes over met een grote parade door de stad.

Rondom ‘London Eye’ is het te doen tijdens oud & nieuw

Amsterdam

Laat ik ons eigen kikkerlandje niet vergeten in dit rijtje! Onze eigen hoofdstad staat ook bekend om de grote buitenfeesten, zoals die op het
Leidseplein, Rembrandtplein of de Nieuwmarkt. Om van mooi vuurwerk te genieten moet je naar de Amstel.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook leuke feesten in de bekende clubs en hoef je je geen moment te vervelen.

Rome

In Rome begint oudejaarsavond met eten, want dat is waar Italianen om bekend staan. Zorg dat je een reservering maakt in je favoriete restaurant, want iedereen begint op deze manier de avond. Na een uitgebreid diner is het tijd om één van de oude pleinen in de stad op te zoeken om samen met de lokale bevolking af te tellen naar het nieuwe jaar. Een bezoek brengen aan een hippe club kan natuurlijk ook, maar zorg dan wel dat je op tijd een kaartje weet te bemachtigen.

Vuurwerk maakt het Colosseum nog indrukwekkender

Wenen

Op zoek naar iets minder drukte en een unieke avond? Dan moet je in Wenen zijn. De stad krijgt een klassiek tintje over zich met de vele gala’s en ballen die georganiseerd worden. Helemaal opgedoft kun je walsen in de buitenlucht. Het plein Stephansplatz wordt voor deze avond namelijk omgetoverd tot gigantische danszaal. Laat je meevoeren door de klassieke muziek en beleef een onvergetelijke avond.

Heb je nog een bestemming die mist in dit lijstje? Laat hem achter in de comments en vertel me waarom dit ’the place to be’ is met oud & nieuw.